Genomineerden Sporter van het jaar 2018-2019

Genomineerden Sporter van het jaar 2018-2019

Iris Hochstenbach

Dat roeien voor Iris weggelegd was, werd al snel duidelijk in haar eerste jaar; ze werd lid bij Gyas in 2015, vond direct haar weg naar een wedstrijdploeg en won met de lichte dames het eerstejaarsklassement (‘15-‘16). Dit bleek een mooie opmars naar de top, want al in haar tweede jaar roeide ze in de lichte dames dubbelvier naar een zilveren medaille op de wereldkampioenschappen onder 23 in Plovdiv (‘16-‘17). Ook in haar derde jaar startte Iris het WK onder 23, ditmaal in de lichte dames dubbeltwee (‘17-‘18).

Afgelopen seizoen (‘18-‘19) heeft Iris hard aan de weg getimmerd, wederom op weg naar het WK onder 23. Naast een waanzinnig zwaar trainingsschema, liep Iris ook nog coschappen, wat de nodige discipline en doorzettingsvermogen vergt. Op weg naar het WK onder 23 wist Iris knap Nederlands Kampioen te worden in de lichte dames skiff tot 23 jaar! Hier liet ze nogmaals zien uit wat voor hout ze gesneden is. Hoogtepunt van het jaar was uiteraard haar optreden in Sarasota bij de WK onder 23. Hier roeide Iris samen met Femke van de Vliet (Triton) in de lichte dames dubbeltwee. Via een ijzersterke race (slechts 7 sec boven wereldrecord!) plaatsten de dames zich voor de A-finale. In deze spectaculaire finale schoven de dames de boot elke 500m een plekje op, waar ze 5e lagen op de eerste 500m kwamen ze als 2e over de finish en bemachtigden zo een welverdiende ZILVEREN plak!

Ilse Kolkman

Ilse had in 2018-2019 een succesvol roeiseizoen. Het seizoen begon erg goed voor Ilse: op het Nederlands Kampioenschap werd zij Nederlands Kampioene onder 23 in de skiff! Daarnaast is ze vorig jaar geselecteerd voor de Nederlandse vrouwen dubbelvier onder de 23. Samen met roeisters uit Delft en Amsterdam heeft zij elk weekend getraind in Amsterdam. Zij heeft met deze ploeg vele overwinningen op nationaal en internationaal niveau behaald. Zo heeft zij de ARB wedstrijden, de Damen Raceroei Regatta en de International Wedau Regatta gewonnen in de dubbelvier. Hierbij voer ze een Aegirrecord. Ook heeft ze deelgenomen aan de World Cup II in Poznan in Polen en ook aan het WK<23 in Sarasota in de VS. Op het WK greep ze nipt naast goud. Ten slotte heeft Ilse de Senioren A status behaald afgelopen jaar, dat is de status die roeiers verdienen bij acht overwinningen.

Op dit moment loopt Ilse selectie voor de vrouwen acht-met-stuurman die deel zal nemen aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

Maurice Backschat

Maurice Backschat traint al 10 jaar voor triatlons, hoewel de eerste zes jaren meer recreatief. In 2017 had hij door dat hij talent heeft voor duursporten. Daarom besloot hij meer intensiever te trainen, zijn baan in Berlijn te verlaten en een tweede bachelor studie te beginnen in Groningen. Op deze manier kon hij sporten op een hoog niveau en ook nog een educatief voordeel eruit halen. Omdat de beste leeftijd om te beginnen met lange duurtriatlon eind 20 is, en zelfs doorgaat to 35 of zelfs 40 jaar, was het nog niet te laat om hieraan te beginnen. In 2017, deed hij mee met het WK lange afstand in de amateur categorie (3 km zwemmen, 120 km fietsen en 30 km rennen) en hij eindigde op de tweede plek. Hoewel het de amateur categorie is, zou hij in het professionele veld als 14e zijn geëindigd. En dit allemaal een week voordat zijn studie in Groningen begon.

Sindsdien is hij hard gaan trainen, wel 30 uur per week, en dit naast zijn studie. Als lid bij G.S.Z.V. De Golfbreker, probeert hij zijn zwemvaardigheden te verbeteren. Als lid van G.S.A.V. Vitalis verbetert hij zijn snelheid op de renbaan. Afgelopen jaar bleek dat het harde werk werd beloond en hij won het Europees Kampioenschap op de middellange afstand triatlon (July, in Targu Mures, Roemenië) als snelste amateur en zou hij 9e zijn in het professionele veld. In september heeft hij dit nog overtroffen door zijn tweede Europese Kampioenschap te winnen voor de volledige afstand (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen). Hij finishte uiteindelijk in 9 uur en 1 seconde. Hij heeft helaas net de perfecte debuut (finishen onder 9 uur) met de kleinst mogelijke marge. Dit zal hij gebruiken als motivatie voor het komende jaar waarin hij meedoet aan het WK in Almere. Hij zal hier voor de laatste keer meedoen als amateur en daarna zal hij hopelijk een carrière starten als professionele triatleet.

 

Energie vergelijken

Energie vergelijken

Bespaar gemakkelijk en snel vele honderden euro's op uw energierekening via Gaslicht.com. De 100% onafhankelijke energievergelijker van Nederland.