Terug naar overzicht

Sport van de week – Zweefvliegen!

Heb je ook wel eens de wens gehad om zo vrij als een vogel te vliegen? Via de ACLO, in samenwerking met de Noord Nederlandse Zweefvliegclub (NNZC), is dit nu binnen handbereik. Kom een keer met ons meevliegen en ervaar zelf de vrijheid van het zweven.

Meevliegen
Je wordt ingesnoerd in de cockpit, je krijgt uitleg over de instrumenten en dan is het zover. De kabel wordt gespannen en je start. Binnen enkele seconden ga je met ongeveer 100 kilometer per uur omhoog en rond de 500 meter ontkoppelt het vliegtuig. Sneller en heftiger dan in een achtbaan! Vanaf dat moment zweef je. De ervaren instructeur legt je uit hoe het kan dat het vliegtuig blijft zweven, terwijl je ondertussen van het uitzicht geniet.

Opleiding
Zweefvliegen leer je door het vaak te doen. Elke keer dat je met de instructeur de lucht in gaat kom je een stapje dichter bij het solo vliegen en het zweefvliegbewijs (Glider Pilot License). Naast het vliegen leer je ook hoe het ‘vliegbedrijf’ op de grond werkt. Om te kunnen vliegen moet er worden samengewerkt door de vlieger, de tiploper, de lichtgever, de tijdschrijver en de lierist. Om je zweefvliegbewijs (GPL) te halen moet je naast een drietal examenvluchten ook theorie-examens doen! Denk hierbij aan vakken als meteorologie, aerodynamica, constructie etc. Redelijk pittige stof, maar voor de gemotiveerde zweefvlieger zeer goed te doen!

Vereisten
Eigenlijk zijn er niet heel veel eisen als je een keer wilt meevliegen, als je maar niet meer weegt dan 100 kg! Eveneens is vliegen met een fikse verkoudheid ook af te raden i.v.m. de drukverschillen die je ervaart, ook al zijn die redelijk klein.

Data 2017-2018

Periode 4A: 18 mei en 15 juni
Periode 4B: 15 juni, 29 juni en 13 juli

Energie vergelijken

Energie vergelijken

Bespaar gemakkelijk en snel vele honderden euro's op uw energierekening via Gaslicht.com. De 100% onafhankelijke energievergelijker van Nederland.