Terug naar overzicht

Studium Generale over 3 sporticonen!

Op woensdag 13, 20 en 27 september 2017 vinden er een Studium Generale plaats!

Sommige sporters zijn meer dan internationale helden, zij veranderden het aanzien van hun sport en inspireerden meerdere generaties. Sinds Johan Cruijff is de voetbalsport niet meer hetzelfde, topatleet Usain Bolt perfectioneerde de sprint en ‘His Airness’ Michael Jordan is volgens velen de beste basketbalspeler aller tijden. Wat maakt deze sporters zo uniek? In deze serie geven sporters, coaches en wetenschappers hun kijk op het succes van deze drie sporticonen.

Woensdag 13 september 2017
Johan Cruijff: onnavolgbaar

Locatie:
Sportcentrum Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen
Blauwborgje 16 Groningen (Struikhal)

Aanvang:
20.00 uur

Als speler en als coach was Johan Cruijff onnavolgbaar. Steeds was hij zijn tegenstanders en medespelers een stap voor. Eigenzinnig en volstrekt origineel ging hij door het leven. Cruijff veranderde niet alleen het voetbal maar ook de taal en de logica, met gevleugelde uitspraken als als ‘je gaat het pas zien als je het doorhebt’ en ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’. Wat maakte hem zo uniek en hoe heeft hij de voetbalsport veranderd?

Een gevarieerde avond met Cruijff-biograaf Auke Kok, topcoach en oud-voetballer Ron Jans, de levende Ajax-legende Sjaak Swart (ovb), bewegingswetenschapper Bert Otten en andere bewonderaars van nr. 14.  Gespreksleider is: sportjournalist Henk Kok.

Woensdag 20 september 2017
Usain Bolt: snelheid en bravoure

Locatie
Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Aanvang:
20.00 uur

Sprinter Usain Bolt is de snelste man ter wereld. Hij liep de honderd meter in een wereldrecord van 9,58 seconden, 37,6 kilometer per uur, en behaalde als Olympisch atleet de triple triple: drie gouden medailles op drie opeenvolgende spelen. Met bravoure manifesteerde hij zich op de atletiekbaan en tijdens zijn legendarische persconferenties. Bolt was een showman, op de baan en er buiten. Waren lichaam en geest bij hem perfect in balans?

Het fenomeen ‘Lightning Bolt’ wordt ontleed door sprintcoach Bart Bennema, die o.a. Daphne Schippers begeleidde, oud-tienkamper en RUG-alumnus rechten Chiel Warners, bewegingswetenschapper Bert Otten, sportpsycholoog Nico van Yperen en sprintster en student bewegingswetenschappen Marit Dopheide. Gespreksleider en inleider: atletiektrainer en -omroeper Wycher van den Bremen.

Woensdag 27 september 2017
Michael Jordan: superster

Locatie
Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Aanvang
20.00 uur

Michael Jordan is volgens velen de beste basketballer aller tijden. Zijn sprongkracht en lichaamsbeheersing waren legendarisch en leverden hem de eretitels ‘Air Jordan ‘en ‘His Airness’ op. Jordan heerste 15 jaar in de Amerikaanse NBA en was met zijn spectaculaire acties een internationale ambassadeur voor de basketbalsport. Jordan was een echte superster die ook op het gebied van de sportmarketing (Air Jordan schoenen) zijn tijd ver vooruit was. Hij eiste het uiterste van zichzelf en zijn medespelers. Waar kwam zijn perfectionisme vandaan?

De ins en outs van de ‘jumpman’ krijgt u voorgeschoteld door oud-international en Donar-legende Hein Gerd Triemstra, de Amerikaanse topspeler en sportwetenschapper Drew Henderson, oud-international en ‘Orange Angel’ Rianne de Roos (ovb) en marketingdeskundige Grietje Pasma Gespreksleider is: Janka Stoker, hoogleraar leiderschap en fanatiek basketballer.

Energie vergelijken

Energie vergelijken

Bespaar gemakkelijk en snel vele honderden euro's op uw energierekening via Gaslicht.com. De 100% onafhankelijke energievergelijker van Nederland.