Lesuitval 27/01 Bungee Superfly adv. (12:00)
Open menu

Beweging

“Exercise is medicine” – Stephen Hardy

‘Meer dan 4 uur per dag zitten is funest’

Of we nu blokken voor tentamens of Netflix-marathons houden om aan de studiestress te ontsnappen: we doen dit meestal zittend.

Too bad, want zitten is zoals we allemaal inmiddels wel weten het nieuwe roken. Wat kunnen we doen om voldoende te bewegen?

Steef Bredeweg, sportarts in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vertelt.

‘Gezond bewegen staat voor honderdvijftig minuten per week lichte lichamelijke activiteit of vijfenzeventig minuten per week intensieve activiteit. Bij matig lichamelijke activiteiten kun je denken aan tuinieren, de auto wassen, fietsen en wandelen. Heel ingewikkeld is het dus niet om beweegminuten te maken. En als je een manier van bewegen vindt die je ook echt leuk vindt, zijn die honderdvijftig minuten per week helemaal zo gevuld.’

‘Je kan nog zoveel bewegen, als daar tegenover staat dat je meer dan vier uur per dag zit, wordt het effect van bewegen uitgegumd. Zit je tijdens de studie of op je werk uren achtereen, dan heeft een avond sporten bij wijze van spreken weinig zin meer. Bewegen is dus absoluut een must.’

 

Tips?

Fiets of wandel elke dag naar college of je werk.

Wandel voor, tijdens of halverwege je studie- of werkdag een rondje in het Noorderplantsoen, het Stadspark of een andere fijn plek in je buurt.

Vergeet tijdens je studie of werk niet af en toe op te staan en je benen te strekken. Doe je dat elk uur vijf minuten, dan heeft dat al een positief effect.

Bewegen is kortom een simpel maar krachtig medicijn. Ter voorkoming van ziekte maar ook zeker bij herstel daarvan.

Het hele interview met Steef Bredeweg vind je hier.

Hiernaast vind je een overzicht van de fysiotherapeuten waar de ACLO mee samenwerkt.

Healthy Ageing

ACLO erkent het belang van Healthy Ageing en heeft daarom de Healthy Ageing commissie (Healthcie) opgericht.

Energie vergelijken

Energie vergelijken

Bespaar gemakkelijk en snel vele honderden euro's op uw energierekening via Gaslicht.com. De 100% onafhankelijke energievergelijker van Nederland.