Open menu

– Activiteiten Healthweek

Activiteiten Healthweek 12-16 april

De Healthweek vindt plaats in de week van 12-16 april! Gedurende de Healthweek kun je meedoen met veel verschillende activiteiten en evenementen. Alle activiteiten zijn gratis en toegankelijk voor iedereen! Op deze pagina kun je precies zien wat elke activiteit inhoudt en hoe de inschrijving werkt. Wil je meer weten over de Healthweek in het algemeen? Klik dan hier! 

Activiteiten per dag

Maandag – 12 april

Guided meditation workshop (17:00-18:00)

Heb jij wel eens last van verminderde focus, tolerantie of creativiteit? Wanneer was de laatste keer dat je je gespannen voelde? En heb je meditatie weleens geprobeerd als oplossing? Zo niet? Dan is dit je kans om het te proberen! Professor Christopher May, PhD van de RUG geeft een introductie workshop voor meditatie. Deze introductie wordt gevolgd door een begeleide meditatie van ongeveer een halfuur om je te helpen om meer ontspannen te voelen. Ben je al bekend met de positieve effecten van meditatie? Ook dan ben je van harte welkom om mee te doen met de workshop! Je kunt je aanmelden via deze link. 

Vegan cooking workshop – georganiseerd in samenwerking met de Green Office (19:00-20:00)

Vegetarisch en plantaardig eten wordt steeds populairder! Wil je hier meer over weten? Deze avond biedt je een perfecte combinatie tussen wetenschappelijke inzichten en praktische tips!

Dr. ir. Sanderine Nonhebel begint met een lezing over de impact van voedsel op het milieu, ingezoomd op vlees en zuivel. Ze is universitair hoofddocent in Sustainable Food Systems en haar onderzoek betreft de effecten van voedselproductiesystemen op het milieu en de opties om deze effecten te veranderen door voedselconsumptiepatronen te veranderen.

Na afloop krijg je de kans om deel te nemen aan een kookworkshop! Ben je geïnteresseerd in plantaardig koken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je gewoon op zoek naar manieren om meer variatie aan je maaltijden toe te voegen? Dan is de vegan kookworkshop van Oskar Bakker van de Vegan Student Association (VSA) in Groningen zeker wat voor jou! Of je nou een beginner bent of een enthousiaste thuis kok, deze workshop geeft je de tips en trucs om jouw veganistische kookkunsten naar een hoger niveau te tillen. Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk dan de foto’s van Oskar op Instagram en je zult meteen geïnspireerd zijn! Aarzel dus niet langer en meld je aan via deze link.

Dinsdag – 13 april

Buddy Bootcamp

Zin om weer eens lekker in de buitenlucht te gaan sporten? Doe samen met een vriend of vriendin mee aan de Buddy Bootcamp op dinsdag 13 april. Onder begeleiding van onze instructeurs leg je een parcours af, waarbij je gaandeweg meerdere bootcamp oefeningen doet. De hele bootcamp duurt ongeveer 40 tot 45 minuten. De Bootcamp start en eindigt op de atletiekbaan (ACLO/Sportcentrum).

Klik op deze link om je aan te melden en kies je eigen starttijd. Let op: slechts één van de twee hoeft zich aan te melden. Via de mail zullen jullie t.z.t meer informatie ontvangen.

p.s. onder alle deelnemers verloten we twee Smartbags!

Zijn insecten het voedsel van de toekomst? – lezing georganiseerd in samenwerking met de Green Office (15:00-16:00)

Zou jij bitterballen gemaakt van krekels eten? Wist je dat de consumptie van insecten in de toekomst zal toenemen? Ontdek meer over entomofagie tijdens onze lezing!

Prof. Arnold van Huis van Wageningen University – expert op dit gebied – zal tijdens zijn interactieve lezing een overzicht van insecten als voedsel geven. Omdat ze veel eiwitten bevatten, een lage ecologische voetafdruk hebben en gemakkelijk te kweken zijn, kunnen insecten ons helpen bij het waarborgen van voedselzekerheid en het bestrijden van klimaatverandering. Tristan Hofman zal je advies geven over manieren om insecten gemakkelijk in jouw dieet op te nemen. Zijn bedrijf, GaiaFood, produceert eiwitpoeder uit insecten en werkt aan het maken van brood, pasta en zelfs snacks! Schrijf je dus snel in via deze link. 

Workshop emotional eating (17:00-18:00)

We eten niet alleen op de momenten dat we honger hebben. Velen van ons eten ook wanneer we op zoek zijn naar troost, vermindering van stress of om ons zelf te belonen. En als we dat doen, hebben we vaak de neiging om naar ongezond voedsel te grijpen. Misschien pak jij weleens een bak ijs als je je down voelt, bestel je een pizza als je je verveelt of ga je langs de drive-through na een stressvolle dag. Dit zijn allemaal voorbeelden van emotioneel eten. Emotioneel eten betekent het gebruiken van voedsel om jezelf beter te voelen. Helaas lost emotioneel eten geen emotionele problemen op en voel je je erna vaak juist slechter door.

Tijdens de workshop emotional eating zal Neeke Smit je helpen om momenten van emotioneel eten te herkennen en zal ze oplossingen aandragen om deze emotionele eetcyclus te overwinnen. Je kunt je aanmelden via deze link.

‘What Google doesn’t teach you about stress’ – interactieve lezing (20:00-21:00)

Ervaar je weleens stress? Zo ja, heeft dit een positieve of negatieve invloed op je leven? En wist je dat stress in de meeste gevallen niet de oorzaak is van je stress gerelateerde klachten? Klinkt gek, nietwaar? Tijdens zijn lezing zal Timo Hans van de Physics Academy het je allemaal uitleggen. Hij heeft al veel studenten geholpen om van hun stress gerelateerde klachten af te komen. Meld je nu aan via deze link om meer over stress te weten te komen!

Woensdag – 14 april

ACLO-Vitalisrun (gedurende de hele dag)

Op woensdag 14 april is het zover! De ACLO-Vitalisrun zal weer plaatsvinden. Deze hardloopwedstrijd is gratis en voor iedereen toegankelijk! Je hebt de mogelijkheid om tijdens de wedstrijd 3,8 of 6,5 kilometer te rennen.

Je kunt zelf bepalen op welk tijdstip je gaat rennen (tussen 04:30-21:00 uur). De gehele route is aangegeven en het startpunt is bij ACLO/Sportcentrum. Houd je tijd bij via Strava en plaats deze in de ACLO-Vitalisrun Strava groep en maak kans op leuke prijzen!

Inschrijven kan via deze link.

‘Well-being, Nature and Sports’ – lezing georganiseerd in samenwerking met de Green Office (15:00-16:00)

Tijd doorbrengen in de natuur en buitenactiviteiten doen voelt geweldig! Maar waarom is het zo goed voor je om in de natuur te zijn? En waar kun je buitensporten in Groningen? Kom naar onze lezing om meer te weten!

Gezondheidsvoordelen van de natuur
Dr. Henk Staats, hoogleraar aan de Universiteit Leiden, zal uitleggen hoe de natuur gunstige effecten heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving of het observeren van de natuur vanuit ons raam heeft verrassende herstellende effecten: het helpt ons o.a. te herstellen van stress en vermoeidheid!

Openluchtsporten in Groningen
Nu de lente is begonnen, kunnen we meer tijd buiten doorbrengen! Ezra Schrijver geeft ons een mooi overzicht van plekken in Groningen waar je buitensport kunt beoefenen. Ezra Schrijver werkt voor het programma ‘Bewegende Stad’ bij de gemeente Groningen: de focus ligt op het creëren van openbare sportplekken waar mensen kunnen sporten, ontmoeten en spelen.

Schrijf je snel in voor de lezing via deze link!

‘The importance of sleep for performance and health’ – lezing (17:00-18:00)

Je moet vast vaak hebben gehoord dat slaap erg belangrijk is, maar weet je eigenlijk waarom? Wat doet ons lichaam terwijl we slapen? En hoe kunnen we de kwaliteit van onze slaap verbeteren? Professor Peter Meerlo van de RUG beantwoordt al je brandende vragen en vertelt je waarom slapen niet alleen nodig is voor het behoud van je gezondheid, maar ook voor het verbeteren van je (sport)prestaties. Dr. Meerlo is een expert op dit gebied dus hij zal je gegarandeerd iets nieuws leren tijdens zijn lezing. Schrijf je dus nu in via deze link om een plek te bemachtigen!

Mindfulness workshop (19:00-20:00)

In deze workshop leer je hoe je bewuster kunt leven en meer rust kunt vinden in je dagelijks leven door mindfulness toe te passen. De workshop wordt gegeven door een van de trainers van de Mindfulnessfabriek. Mindfulness wordt als het volgt gedefinieerd: leven in harmonie met jezelf en je omgeving. Doormiddel van gebeurtenissen te accepteren en bewuste keuzes te maken om je welzijn te bevorderen. En door een open houding aan te nemen naar zowel jezelf als naar anderen toe en je bewust te zijn van jezelf. Als dit je interesse heeft gewekt, vergeet dan niet om je hier aan te melden!

Donderdag – 15 april 

‘Data in Sports’ – lezing (17:00-18:00)

Tijdens deze lezing, gegeven door Auke Damstra van Sport Data Valley, krijg je een overzicht van de manieren waarop sportdata wordt verzameld, georganiseerd en vooral geanalyseerd. De inhoud van deze lezing kan vooral nuttig en informatief zijn voor sporters en trainers. Het digitale platform van Sport Data Valley ondersteunt wetenschappers van verschillende sportverenigingen en voorziet hen van dataoplossingen voor sport gerelateerde vraagstukken. Wil je hier meer over leren? Meld je dan nu aan via deze link.

Workshop over het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten om je energieker te voelen (18:00-19:00)

Het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes is een van de eerste stappen naar een gezonde leefstijl. Tijdens deze workshop, van voedingscoach Rachel Hibma, krijg je tips om gezonde gewoontes aan te leren en om je energieker te voelen. Ben je geïnteresseerd in voeding en/of wil je graag meer energie krijgen in je dagelijks leven? Dan is deze workshop wat voor jou! Je kunt je via deze link aanmelden.

Vragen?

Voor vragen over de Healthweek kun je een e-mail sturen naar healthcie@aclosport.nl. We helpen je graag verder!

Healthy Ageing

ACLO erkent het belang van Healthy Ageing en heeft daarom de Healthy Ageing commissie (Healthcie) opgericht.

Energie vergelijken

Energie vergelijken

Bespaar gemakkelijk en snel vele honderden euro's op uw energierekening via Gaslicht.com. De 100% onafhankelijke energievergelijker van Nederland.