Pilates

Groepsles

Pilates bestaat uit oefeningen voor stabiliteit en lichaamshouding, waarbij ademhaling en concentratie een grote rol spelen. Er wordt veel aandacht besteedt aan stretchen. 

De oefeningen worden altijd langzaam en vloeiend uitgevoerd en gekoppeld aan de ademhaling. Controle is daarbij een sleutelwoord. Het gaat bij pilates om coördinatie en stabilisatie van het bekkengebied, wervelkolom en schoudergordel en niet om het verzuren, afzien en spieruitputting zoals bij bepaalde sporten wel het geval is.

Tegenwoordig is ook wetenschappelijk aangetoond dat oefeningen uitvoeren tot spieruitputting niet een groter effect hebben op de figuurcorrectie dan oefeningen die een beperkter aantal herhalingen hebben zoals bij pilates het geval is. Het principe ‘no pain no gain’ is dus niet waar.

Een laatste belangrijke component binnen pilates is concentratie. De connectie tussen lichaam en geest. Het is de bedoeling dat de deelnemer zich continu bewust is van zijn lichaamshouding en dan met name de stand van het bekken, de wervelkolom en de schoudergordel. De stem, het inspreken van de oefeningen door de docent is daarbij een belangrijk hulpmiddel. De spiegel mag hierbij eigenlijk geen hulpmiddel zijn, omdat de bedoeling is dat men zich bewust wordt van de houding en deze kan corrigeren vanuit een lichaamsgevoel en -besef.

Terug naar sporten
Energie vergelijken

Energie vergelijken

Bespaar gemakkelijk en snel vele honderden euro's op uw energierekening via Gaslicht.com. De 100% onafhankelijke energievergelijker van Nederland.