Zweefvliegen

Zweefvliegen

Let op: Bij deze cursus betaal je een eigen bijdrage van €45,-. Je betaalt dit voorafgaande van de cursus in de app, je krijgt deze kosten niet terug! Helaas is het vanwege een taalbarrière niet mogelijk voor internationale studenten om deel te nemen aan de cursus.

Heb je ook wel eens de wens gehad om zo vrij als een vogel te kunnen vliegen? Via de ACLO, in samenwerking met de Noord Nederlandse Zweefvliegclub (NNZC), is dit nu binnen handbereik. Kom een middag met ons meevliegen en ervaar zelf de vrijheid van het zweven. Tijdens de cursus maak je drie vluchten!

Zweefvliegen boven Veendam en ook enkele beelden van het Zomerkamp van 2012 in Duitsland.

Het vliegen
Je stapt in de cockpit, de riemen worden vast gemaakt, een laatste korte briefing en dan is het zover. Het startlicht knippert en de kabel komt langzaam op spanning. Binnen enkele seconden ga je met ongeveer 100 kilometer per uur omhoog en na een wervelende minuut koppelt het vliegtuig, op ongeveer 500 meter, los van de kabel. Vanaf dat moment zweef je. De ervaren instructeur legt je uit hoe het kan dat het vliegtuig blijft zweven, terwijl je ondertussen van het uitzicht geniet.

Opleiding
Zweefvliegen leer je door het vaak te doen. Elke keer dat je met de instructeur de lucht in gaat kom je een stapje dichter bij je eerste solovlucht en behalen het Sailplane Licence (SPL). Met het behalen van het SPL wordt het vliegen van grote afstanden mogelijk en zelfs het meedoen met wedstrijden. Met de ACLO cursus maak je de eerste drie vluchten van een bijzonder vliegavontuur.

Cursus

Hieronder volgt het cursusprogramma:

 • Om 11:52 vertrekt lijn 171 richting Veendam vanaf halte Groningen UMCG naar halte Borgercompagnie Viaduct. Rond 12:30 komt de bus daar aan en staan onze leden klaar om je naar het vliegveld te brengen. Je kan uiteraard ook met eigen vervoer komen. Het adres is Borgercompagnie 266 te Veendam.
 • Om 13:00 word je ontvangen in onze kantine voor een presentatie/veiligheidsbriefing over zweefvliegen.
 • Rond 13:45 beginnen we met vliegen. Tijdens deze cursus maak je een drietal vluchten! Wanneer je niet vliegt, help je actief mee met de taken op het vliegveld.
 • Rond 18:30 is de dag afgelopen. Je wordt dan weer afgezet bij de bushalte of het treinstation in Veendam, waar je de bus/trein terug kunnen nemen naar Groningen.

Data 2022

 • 23 september
 • 30 september

Belangrijke punten

 • Voor de cursus zijn 10 plaatsen per vliegdag beschikbaar
 • Neem zonnebrandcrème en een zonnebril  en een flesje water mee, er is weinig schaduw op een vliegveld.
 • Neem een jas en een trui mee, het kan ook vrij koud zijn
 • 100 kg is het maximum gewicht voor deelname aan de cursus.
 • Lukt het niet om drie vluchten te maken, dan kan het zijn dat een of meerdere vluchten verplaats worden naar een volgende cursus dag

Kijk ook op de website van de NNZC Veendam voor meer informatie.

 

Locaties

 • NNZC Veendam
  Borgercompagnie 266
  9631 TP Borgercompagnie
  0598 623 259
Terug naar sporten
Energie vergelijken

Energie vergelijken

Bespaar gemakkelijk en snel vele honderden euro's op uw energierekening via Gaslicht.com. De 100% onafhankelijke energievergelijker van Nederland.