Zweefvliegen

Zweefvliegen

Let op: deze cursus kost €25,-. Je betaalt dit via het inschrijfsysteem, maar krijgt deze kosten niet terug!

Heb je ook wel eens de wens gehad om zo vrij als een vogel te vliegen? Via de ACLO, in samenwerking met de Noord Nederlandse Zweefvliegclub (NNZC), is dit nu binnen handbereik. Kom een keer met ons meevliegen en ervaar zelf de vrijheid van het zweven.

Zweefvliegen boven Veendam en ook enkele beelden van het Zomerkamp van 2012 in Duitsland.

Cursus

Hieronder volgt het cursusprogramma:

 • Om 13:25 vertrekt lijn 74 (perron V) vanaf Hoofdstation Groningen naar Paal 7, Annerveenschekanaal. Let op: wees op tijd, want de bus rijd maar 1x per vol uur. De eindbestemming van deze bus is Emmen. Bij Paal 7, Annerveenschekanaal staan onze leden klaar om jullie naar het vliegveld te brengen. Je kan uiteraard ook met eigen vervoer komen. Het adres is Borgercompagnie 266.
 • Om 14:30 worden jullie ontvangen in onze kantine voor een presentatie over zweefvliegen.
 • Rond 15:00 beginnen we met vliegen. Iedereen komt dan om en om aan de beurt. Terwijl je wacht kun je van alles leren over het vliegbedrijf en het vliegen zelf.
 • Drinken kun je kopen op de vliegclub voor €1 per blikje, maar je mag zelf ook iets mee nemen uiteraard.
 • Als iedereen klaar is, waarschijnlijk rond 18:30, sluiten we af met een maaltijd, waar je vrij bent om aan deel te nemen. Daarna worden jullie weer netjes afgezet bij de bushalte (Paal 7) of het treinstation in Veendam. Waar jullie de bus/trein terug kunnen nemen naar het Hoofdstation Groningen.
 • Neem zonnebrandcrème en een zonnebril mee, er is weinig schaduw op een vliegveld.

Meevliegen
Je wordt ingesnoerd in de cockpit, je krijgt uitleg over de instrumenten en dan is het zover. De kabel wordt gespannen en je start. Binnen enkele seconden ga je met ongeveer 100 kilometer per uur omhoog en rond de 500 meter ontkoppelt het vliegtuig. Sneller en heftiger dan in een achtbaan! Vanaf dat moment zweef je. De ervaren instructeur legt je uit hoe het kan dat het vliegtuig blijft zweven, terwijl je ondertussen van het uitzicht geniet.

Opleiding
Zweefvliegen leer je door het vaak te doen. Elke keer dat je met de instructeur de lucht in gaat kom je een stapje dichter bij het solo vliegen en het zweefvliegbewijs (Glider Pilot License). Naast het vliegen leer je ook hoe het ‘vliegbedrijf’ op de grond werkt. Om te kunnen vliegen moet er worden samengewerkt door de vlieger, de tiploper, de lichtgever, de tijdschrijver en de lierist. Om je zweefvliegbewijs (GPL) te halen moet je naast een drietal examenvluchten ook theorie-examens doen! Denk hierbij aan vakken als meteorologie, aerodynamica, constructie etc. Redelijk pittige stof, maar voor de gemotiveerde zweefvlieger zeer goed te doen!

Vereisten
Eigenlijk zijn er niet heel veel eisen als je een keer wilt meevliegen, als je maar niet meer weegt dan 100 kg! Eveneens is vliegen met een fikse verkoudheid ook af te raden i.v.m. de drukverschillen die je ervaart, ook al zijn die redelijk klein.

Data 2018-2019

Periode 4A: 10 mei en 24 mei
Periode 4B: 14 juni, 21 juni en 5 juli

Data 2019-2020

Periode 1A: 13 september en 27 september

Kijk ook op de website van de NNZC Veendam voor meer informatie.

Locaties

 • NNZC Veendam
  Borgercompagnie 266
  9631 TP Borgercompagnie
  0598 623 259
Terug naar sporten

Healthy Ageing

ACLO erkent het belang van Healthy Ageing en heeft daarom de Healthy Ageing commissie (Healthcie) opgericht.

Energie vergelijken

Energie vergelijken

Bespaar gemakkelijk en snel vele honderden euro's op uw energierekening via Gaslicht.com. De 100% onafhankelijke energievergelijker van Nederland.